lördag 14 februari 2009

Lördag och kallt ute


Det är minus arton grader celsius ute. Isvägen in till stan har öppnats och i år startar den rakt nedanför min bostad. Igår var det faktiskt några tappra som trotsade den tjugogradiga kylan och tog sig över isen till fots. Kommunen är bra ibland, som då de bygger en isväg från Mjölkudden till centrum.Jag satt vid frukostbordet och läste ledaren i ETC.nu där Maria Pia Boethius skrev om fildelning. Hon ansåg att fildelning och bloggning var av ondo. Att man stal från de som skapat musik, film och så vidare.

Jag tror att fildelning och bloggning är en del av något mycket större. Den nya tekniken med ett Internet där människor fritt kan dela med sig av idéer, tankar och känslor. Alla kan utrycka sig utan att först ha blivit godkända av ett förlag eller ha blivit upptäckta av ett skivbolag. Att sedan några anser att detta är ett hot, det förstår jag, allt nytt kan kännas skrämmande till att börja med.

Så du som vill bli en känd fotograf, författare, konstnär, musiker eller siktar på att bli en undersökande journalist. Du kan testa din förmåga på Internet, blogga, lägg ut dina bilder på Internet, låt dina låtar bli nedladdade och se om det håller. Gillar folk din musik, det du skriver, dina fotografier, din konst eller inte. En sak kan jag lova och det är att någon kommer att gilla det du gör. Även om det kanske bara är din mamma :-)

Maria Pia skrev sedan om att bloggandet var kommersiellt. Det är ju självklart att alla som kan, försöker att tjäna en slant på det de gör. Vi lever ju ett kapitalistiskt land. Även Maria Pia får betalt för sitt arbete och det är nog en större slant än vad bloggarna får.

Inga kommentarer: